Προσπαθείς να χάσεις λίπος αλλά κάτι σε κρατάει συνεχώς πίσω;

Διάβασε παρακάτω τι φταίει!

Ας δούμε τι πραγματικά ισχύει για το καθένα από τα παραπάνω.

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑ: Υπάρχει η πεποίθηση ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία. Αυτό, ωστόσο, έχει να κάνει τόσο με το ίδιο το τρόφιμο που περιέχει κορεσμένα λιπαρά, όσο και με τη συνολική διατροφή. Έτσι, αν η διατροφή σε γενικές γραμμές είναι ισορροπημένη και περιέχει θρεπτικά τρόφιμα, η κατανάλωση κάποιων τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Μάλιστα, υπάρχουν θρεπτικά τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα, τα οποία προωθούν την υγεία και προστατεύουν από ασθένειες. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με κάποια από τις δυο ακραίες απόψεις σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ: Η πλειοψηφία των επιστημονικών ερευνών συμφωνεί ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι ωφέλιμα για την υγεία. Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να περιέχουν 49%-74% ραφιναρισμένα σιτηρά! Δηλαδή πόσο «ολικής άλεσης» είναι το «ολικής άλεσης» προϊόν που επιλέξαμε; Γενικά, τα σιτηρά δεν είναι ούτε «κακά» ούτε υπερβολικά «καλά» για την υγεία. Σίγουρα οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό, όμως αν καταναλώνουμε άφθονα λαχανικά και φρούτα μπορούμε να λάβουμε αρκετές, χωρίς να πρέπει να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης.

ΖΑΧΑΡΗ: Η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί εθισμό, όμως αν συνδυαστεί με λίπος, όπως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία, τότε μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Η προστιθέμενη ζάχαρη -δηλαδή όχι εκείνη που περιέχεται φυσικά μέσα στα τρόφιμα- μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα αν οδηγεί σε αύξηση του συνολικού αριθμού καταναλισκόμενων θερμίδων. Η σύσταση είναι η συνολική ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνουμε την ημέρα να είναι μέχρι 10% των συνολικών θερμίδων. Τελικά, φαίνεται ότι η ποιότητα του υδατάνθρακα έχει πάντα σημασία για την υγεία: τα φρούτα συνδυάζουν την ζάχαρη με πλήθος βιταμινών και φυτικές ίνες, ενώ ένα γλυκό μας προσφέρει μόνο «κενές θερμίδες».

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30084105

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29914176

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28228693

https://academic.oup.com/advances/article/11/3/492/5612243

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27372453

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27900447